3 tips för att underlätta din städning i hemmet

Det finns många olika attityder och perspektiv på städning i hemmet – och inte alla är positiva. Många tycker det är tråkigt och jobbigt att städa i hemmet och de vill helst slippa, andra tycker det är skönt och att det känns som att de städar sig själva på insidan i samband med städningen. Att ha ett sådant perspektiv gör garanterat att de handlingar som städning innefattar känns lättare, och en känsla av inre renhet är säkerligen en skön belöning för utfört arbete.

1.      Byt perspektiv så att städning är meningsfullt för dig

Det första och viktigaste tipset är att tänka om så att städningen är något du anser meningsfullt – genom att göra det till en meditation, en tid för kontemplation eller genom att se det för vad det är så kommer du att bli av med din motvilja att städa vilket kommer underlätta städningen i hemmet mer än något annat.

2.      Gör sakerna i rätt ordning

När du väl har ett positivt perspektiv på städning och är redo att börja städa – börja med att städa uppifrån och ner. Torka av hyllor högt upp, bordsytor och så vidare innan du börjar med dammsugning och torkning av golven. Ofta så tappar man ner damma och smuts på golvet när man torkar så det är bättre att börja högt och sedan jobba sig neråt. Och när du dammsuger – tänk dig golvet i ett rutnät och täck av ruta för ruta så slipper du dubbeljobba.

3.      Kontinuerlig ministädning

Att städa litegrann hela tiden underlättar storstädningen mer än något annat. Det är små saker som att ta hand om disk som står direkt, i alla fall ställa den i diskhon men även försöka hålla diskhon relativt ren från disk. Samtidigt att man plockar undan kläder och annat som ligger framme. Om man kontinuerligt små-städar så går storstädningen mycket mer smärtfritt när det väl är dags för den. Man kan till och med slippa storstädningen helt och det enda man behöver göra är i princip att torka hyllorna och sedan dammsuga sen är det klart.

Avslutande ord

Det finns inget mer effektiv för att underlätta städningen än att ha ett positivt perspektiv och ramverk kring städning. Det är min högsta rekommendation. Att sedan utföra uppgifterna går sömlöst och utan ansträngning. Hoppas du har tagit hjälp av dessa tips och att din städning blir en ritual för utveckling av ditt medvetande.